Alperna, inte bara skidåkning

Alperna har länge varit känt för sina höga berg, långa pister och vackra, snötäckta landskap. Det har också varit ett populärt resmål i flera år, tack vare den högklassiga skidåkningen som alperna erbjuder. Filmmakare från Hollywood har även de fascinerats av bergskedjan och har därför begett sig dit för att spela in både komedier och actionrullar. Här är två ställen i alperna där två kända filmer spelats in på. Kanske vill även du åka dit för att uppleva platserna som kända skådisar gjort snöänglar på.

Werfen-Salzburg

Under mitten av 60-talet begav sig de stora skådespelarna Richard Burton och Clint Eastwood till den tysktalande alporten Werfen-Salzburg för att spela in filmen Örnnästet. Likt många städer i alperna präglas denna österrikiska ort av höga berg och övergivna slott. Ett av slotten hamnade också i stort fokus i filmen, då det agerar fäste åt de tyska nazisterna. Filmen utspelar sig under andra världskriget där Burton och Eastwood spelar de allierades ledare som försöker ta sig in i slottet och störta nazisterna. Filmen hade premiär 1968 och det blev stor succé. Slottet är nu ett populärt resmål för alla turister som vill leva sig in i scener från denna klassiska krigsfilm.

Werfen view from Burg Hohenwerfen

Verbier

Bästa svängen, hökarängen!” är en fras som förknippas starkt med den kultförklarade komedin Sällskapsresan: Snowroller. Snowroller är den andra filmen, i en serie på sex filmer, med Stig-Helmer Olsson (Lasse Åberg) i spetsen. I Snowroller får man följa Stig-Helmer med sällskap i allt från när han som virrig turist blir uppskuffad på annexet till när hans kompanjon och vän Ole Bramserud skryter om sin nya och läckra skidutrustning. Självklart får vi också följa med på många äventyr i Verbiers långa pister och inte minst liftar. Filmen har med åren blivit en publiksuccé som visas om och om igen, speciellt i vintertid. Om du nu känner dig sugen på att åka i samma skidbackar som gänget från Snowroller, så är det Verbier som gäller.