Bäst kreditkort på resan – Det ska du ta hänsyn till

Att ha ett kreditkort med sig på resan har många fördelar. Inte minst eftersom man alltid har tillgång till pengar och att man kan upptäcka eventuella bedrägerier innan man betalar kommande faktura. Utöver det har alla kreditkort reseförsäkring och väldigt ofta bonus på det som köps med kortet.

Vad ska man då ta hänsyn till när ett resekreditkort tecknas? Jämförelsesidan Consector.se lyfter fram 21 olika faktorer som man bör ta hänsyn till när man väljer kreditkort. Nu är inte alla knutna till

Ta ut pengar från ATMUttagsavgift i Utlandet – En vanlig kostnad för uttag i utlandet är 2-3% av uttaget belopp men minst 30-40kr. På en veckas semester på Mallorca behöver kontantuttag knappast genomföras ofta eller på större belopp. Ska man däremot vara borta länge eller på ställen där kort inte är lika vanligt förekommande (ex basarer m.m.) kan denna kostnad snabbt dra iväg. Välj i sådant fall ett kort utan dessa avgifter.

Valutapåslag – De flesta kreditkort (inte exakt alla) har valutapåslag vid köp med kortet i utlandet. Det betyder att 2-3% läggs på som ”växlingsavgift”. Det finns kort utan denna avgift vilket är att rekommendera om utlandsvistelsen kommer vara under en längre period.

Reseförsäkring – Alla kreditkort har reseförsäkring. Däremot skiljer det sig rejält gällande vilka delar som denna försäkring innehåller. Avbeställningsskydd, Olycksfallsförsäkring och Ersättning för försenat bagage är vanliga delar. Men det kan även förekomma ex. Hole-In-One försäkring eller Självriskskydd för hem- och bilförsäkring.

Utöver vad försäkringen innehåller för delar är även ersättningsnivåerna väldigt olika. Med ett kreditkort för någon hundralapp per år kan en väldigt bred och heltäckande reseförsäkring fås. En kompletterande försäkring till den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen. Är försäkring något som väger tungt bör man definitivt ta lite tid för att jämföra dessa på korten. Skillnaden är mycket stor.

Loungetillgång – Flygplatser kan vara hektiska, stressiga och högljudda. Att då få ta del av lugnet som erbjuds på flygplanslounger är värt mycket. En del av resekreditkorten ger fri tillgång till lounger över hela världen, vissa ger tillgång mot viss betalning per gång och andra ger inte tillgång alls.

Bonussystem – Vill du ha poäng på allt som handlas in? Poäng som kan växlas in mot resor, upplevelser eller hotellövernattningar. Många resekreditkort har någon slags bonussystem där man samlar poäng på alla inköp med kortet. Men inte alla. Dessutom har korten som har bonussystem väldigt olika upplägg gällande vad poängen kan användas till. Är det enbart flygresor eller går det även att växla in dem mot väskor, tågbiljetter eller konsertbiljetter?

Att ha ett resekreditkort på resan har sina fördelar – men välj rätt. Då utnyttjas fördelarna maximalt.