Bästa vägen att finansiera resan

Drömresan kostar 15.000kr och du har bestämt dig för att köpa den trots att du för tillfället inte har pengarna. Ett lån blir lösningen. Eller? Det finns flera sätt att låna till resan – alla med sina fördelar och nackdelar.

Germany, Sigmaringen Castle

Drömresan kanske är att besöka slottet Sigmaringen i Tyskland

Avbetalning via reseföretaget

Ett flertal reseföretag erbjuder sina kunder att avbetala resan under flera månader. Ett exempel är Ving som erbjuder tre olika slags delbetalningar.

  1. 4 månaders avbetalning

I detta fall kostar inte det något extra alls. Under dessa 4 månader betalar man enbart resan på 15.000kr. Detta är ett erbjudande som flera olika reseföretag erbjuder. För de som klarar av att betala resan på denna tid är det helt klart bästa alternativet. Låna – utan att betala varken ränta eller avgifter.

  1. Räntefritt 6 eller 12 månader

I detta fall får man betala 295kr i uppläggningsavgift och sedan 29kr per månad i avikostnad. Om man lägger upp amorteringen på 12 månader innebär det att man betalar tillbaka 11 gånger. Även om det tillkommer några kostnader så är detta ofta ett mycket bra alternativ. Detta framförallt när resan är lite dyrare (över 10.000kr).

  1. Delbetala i upp till 36 månader

Om delbetalning sker i upp till 36 månader tillkommer både ränta och avgifter. Enligt deras egen uträkning innebär det en effektiv ränta på ca 20%. Det är en mycket hög ränta och därmed inte en väg som rekommenderas för den som hellre vill lägga pengar till reskassan än till resebolaget.

Lån

Det finns ett mycket stort utbud av privatlån i Sverige. Därmed är det viktigt att alltid jämföra flera olika långivare för att se var man kan få det bästa avtalet gällande exempelvis amorteringstid och räntenivå.

Räntesatsen sätts individuellt men har man inte betalningsanmärkningar bör man kunna få ett lån på 15.000kr med en effektiv ränta på 10-15% eller till och med under 10%. Går lånet att baka in i huslånet går det att få ner räntenivån till 1-2% vilket självklart är det billigaste alternativet.