Besök Uppsala

Sveriges fjärde största stad Uppsala är verkligen värt ett besök. Tidigare hette staden Östra Aros och det namnet sträcker sig tillbaka ända till 1100-talet. Som både kyrkligt centrum (Ärkebiskopssäte) och utbildningscentrum (Uppsala universitet grundades redan år 1477) så har staden en lång och stolt historia, och uppsalaslättens historia sträcker sig ännu längre bakåt i tiden.

Så det finns gott om skäl att förlägga en vistelse i Uppsala. Här får du här lite hjälp på traven med några platser som är värt ett besök:

  • Uppsala domkyrka. Besök den imponerande domkyrkan och låt er påminnas om Sveriges rika historia. Många personer har blivit begravda i Uppsala domkyrka, däribland Carl von Linné och Gustav Vasa. Här har även många kungligheter blivit krönta. Idag är domkyrkan populär så väl för utställningar som för bröllop. Missa inte skattkammaren i norra tornet som innehåller några av medeltidens finaste textilier.
Uppsala Domkyrka

Uppsala Domkyrka – Av Tusse – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16342346

  • Botaniska trädgården är vacker att promenera i. Man behöver inte ens vara trädgårdsintresserad, det räcker med att tycka om att vistas i vackra miljöer. Här finns grönska året om, och i det tropiska växthuset hittas bananträd, kaffeplantor och annat spännande. Ta gärna en fika efteråt i Café Viktoria.
  • Bror Hjorths Hus. Konstnärens hem och ateljé är värt ett besök om man befinner sig i Uppsalatrakten. Här får man en verklighetsnära inblick i konstnärslivet från tidiga 1900-talet. I utställningsdelen visas också omväxlande tillfälliga konstutställningar.
  • Biotopia är ett spännande och modernt museum för de par som är intresserade av naturen. Här kan man bland annat bättre lära känna hur en uppländsk sjö ser ut, en havsstrand och olika typer av skogsmiljöer.
  • Evolutionsmuseet bjuder på spännande aktiviteter som väcker nyfikenheten. Passar bäst för de med intresse för djur eller dinosaurier. Museet har byggts upp sedan 1600-talet av många forskare från Uppsala universitet och här finns över 5 miljoner föremål.
  • Gamla Uppsala är ett av Nordens häftigaste fornlämningsområden och utflyktsmål. Ni ser på långt håll de tre karaktäristiska kungshögarna.