Bilsemester – regler för sommardäck och vinterdäck

Åker man ut på en bilsemester, oavsett vilken tid på året det är, är det viktigt att man har koll på vad reglerna säger om bildäcken. Nedan följer några tips och råd om när man bör köra med vinterdäck respektive sommardäck, dock är inte reglerna huggit i sten, Sverige är ett avlångt land med varierande väderlek över året så det är inskrivet en viss ”spelmån” i lagen.

Dubbdäck

När man talar om vinterdäck handlar det antingen om däck med dubbar eller utan. De utan dubbar kallas för friktionsdäck. Det tillåtet att köra med odubbade friktionsdäck året om, det är dock inte att rekommendera, friktionsdäcken är för mjuka för att på ett säkert sätt användas på sommarvägar.

Däck med dubbar får man ha mellan den 1 oktober och den 15 april. Om det är, eller befaras bli, vinterväglag råder dock undantag från den här regeln. I sådant fall tillåter lagen att man använder dubbdäck efter den 15e april och innan den 1 oktober.

Dock bör man vara uppmärksam på att det är lagen säger att man ska ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag.

Tyngre fordon har inte dessa regler men självklart är det att rekommendera att även dessa har vinterdäck när det körs på vintervägar.

I vissa städer råder förbud mot dubbdäck året om. Åker man på bilsemester genom Sverige vintertid, bör man i förväg kolla upp vad som gäller i respektive stad. Stockholm, Uppsala och Göteborg är tre städer där ett förbud mot dubbdäck råder året om på vissa gator.

Undantag

Vissa undantag finns när det kommer till kravet att man använder vinterdäck. Några exempel på det här är bland annat:

  • Vid färd till besiktningsföretag om man ska genomföra en besiktning. Undantaget gäller bara om man åker den kortaste och mest lämpliga vägen till företaget.
  • Fordon som är äldre än 30 år (kan låta konstigt men så är reglerna utformade).
  • Har däcken en fälgdiameter som är 10 tum, eller som understiger det, finns inga krav på vinterdäck.