Bra att veta om bilåkning i Tyskland

Den som ska resa i runt i Europa med bil, oavsett om det är med hyrbil eller egen bil, bör vara beredd på att lagarna skiljer sig åt en del mellan olika länder. Att färdas med bil runt om i Europa är en riktigt trevlig upplevelse – med bil får man chansen att uppleva kulturen i länderna bortom turiststråken. Med bil kan man enkelt stanna till vid en historisk by i Italien, Tysklands små idylliska städer eller vid en vingård i Frankrike. Allt detta samtidigt som man har större frihet att planera rutten så att man ändå inte missar de stora städerna och attraktionerna.

Ska man göra en bilresa som är av det lite längre slaget är en egen bil mest fördelaktigt. Annars kan en hyrbil vara riktigt skönt – man får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna och om det är värt pengarna som en bilhyra slutligen kan landa på. Följer gör särskilda regler som gäller i ett av de mest populära bilreseländerna på kontinenten – Tyskland.

Glöm inte miljödekalen

Om man inte bara är på genomresa i landet utan ska stanna vid till exempel Berlin, Hannover eller Bremen bör man vara medveten om att dessa städer är så kallade miljözoner. Miljözon heter på tyska Umweltzone, en zon som innebär att man behöver en dekal tydligt påklistrad på vindrutan.

Dekalen heter Feinstaubplakette och är ett bevis på att bilens partikelutsläpp inte överstiger en viss nivå. Den som glömmer att sätta på en sådan här dekal riskerar böter på 80 Euro; det är alltså en god idé att kolla upp det här innan avresa.

Autobahn

Även om det går väldigt fort på autobahn tack vare de fria hastighetsgränserna kan det ibland ändå bildas långa köer på dessa motorvägar. Köerna bildas framför allt nära storstäder så som Berlin eller Hamburg. Även Ruhr-regionen (som utgörs av bland annat Dortmund, Essen och Düsseldorf) kan ta ganska lång tid att åka igenom.

När man svänger av från autobahn är det bra att vara medveten om att avfarterna ofta kan vara ganska korta och snäva. Var därför beredd på att bromsa ganska hårt när du svänger av – särskilt som en konstant hög fart på Autobahn kan göra en ganska fartblind.

Andra bra saker att veta:

  • Promillegränsen här är 0,0 för den som har haft körkort under två år eller är under 21 års ålder. I övrigt gäller 0,5.
  • Fartkameror är vanligt i Tyskland, särskilt vid tillfälliga hastighetssänkningar. OBS! De är inte skyltade.
  • I Tyskland går det ofta snabbt – även på mindre landsvägar. Kör du lugnt kommer troligtvis långa köer att bildas efter dig. Det kan vara en god idé att stanna och släppa förbi kön ibland.

Tips: Om du flyger till Tyskland för att senare ta dig runt med hyrbil finns flera stora firmor för det, som exempelvis den här. Länkarna i inledningen kan också användas för att få en bra överblick över utbudet av hyrbilsfirmor.