Försäkringar under bilsemestern

Det är mycket att tänka på innan en bilsemester. Bland annat bör man se över försäkringsskyddet.

Bilförsäkringen – En svensk bilförsäkring gäller i hela Europa. Däremot räcker det inte alltid att ha med försäkringsbevis. I en rad länder krävs att man även har ”Grönt kort”. Ett kort som kan beställas från försäkringsbolaget och som kan behöva visas upp vid tullstationer. I det fall man inte har med sig grönt kort kan trafikförsäkring behöva tecknas vid dessa tullar. En onödig kostnad för de som egentligen har aktuell försäkring genom bilförsäkringen.

Via Motormännens hemsida går det att se vilka länder som kräver Grönt Kort. Ett alternativ är att kontakta försäkringsbolaget och fråga dem vad som gäller då de bör ha kunskap i frågan. Kom ihåg att beställa det i tid då det kan ta upp till en vecka innan det levereras. Många försäkringsbolag har även broschyrer som handlar om att bila utomlands vilka är mycket informativa och gör att onödiga misstag inte genomförs.

Motorväg med ganska lite trafik

Resekort – Ett resekort är ingen försäkring i sig själv utan ett kort som sammanställer information som kan vara användbara vid olycka, sjukdom m.m. Flera försäkringsbolag har appar där all information kan lagras men en rekommendation är att även skriva ut ett papper så man inte är helt bunden till tillgång av telefon och i vissa fall internet. På resekortet finns alltid telefonnummer till försäkringsbolaget, SOS International m.m.

Reseförsäkringen – Den allra viktigaste försäkringen är reseförsäkringen. I alla hemförsäkringar ingår en reseförsäkring som täcker samtliga som bor i hushållet. Den räcker för de kortare resorna då de vanligtvis bara ger ett ekonomiskt skydd i exempelvis 45-50 dagar.

Kreditkortet – Genom att köpa resan med ett kreditkort ingår till mycket stor sannolikhet en kompletterande reseförsäkring. Den ska alltså inte användas istället för reseförsäkringen i hemförsäkringen utan utöver denna. Bland annat ingår ofta avbeställningsskydd och ersättning om bagage eller transportmedel är försenat.