Hur mycket billigare är Sista-Minuten?

Blir resan billigare om man väntar till nära avresedatum och bokar en Sista-Minuten? Det är då som resebolagen måste rea ut sina sista platser i flygplanen för att få de sista biljetterna sålda. Både ja och nej.

En ”generell sanning” är att det billigaste sättet att flyga till solen är att boka en Sista-Minuten. Man kanske inte får åka exakt var man vill, kanske inte får exakt det avresedatum man tänkt sig – men det blir i alla fall billigare.

Men det är en regel men undantag – ibland stora undantag.

På sidan om sista-minuten-resor hos Flygresor.se gick det i slutet av augusti 2016 se en rad olika resor att välja mellan. De valde även att lyfta fram en del resor lite extra med bilder och de priser som för tillfället fanns. Bland annat gick det att boka en resa till London för 165kr vilket måste anses vara extremt billigt. En ordinarieresa kostar ca 1300kr – 1500kr. Just i detta exempel kostade alltså resan ca en tiondel av dess ursprungliga pris.

Sista minuten

Som det går att se på bilden skiljer sig även rabatten som går att få rejält. Resan för 165kr såldes med 80% rabatt samtidigt som det fanns andra resor som såldes med en rabatt kring 13%. Detta då utifrån dess ordinariepris som sätts av det resebolag som har resan. Vid en kontroll vad resorna hade kostat om man bokat dem 1 månad senare så stämde rabatterna relativt okej. Priserna kan självklart variera något men procentsatsen gällande rabatten visade sig vara relativt korrekta.

Mycket stora variationer

Den som köper en vara på rea bör inte i första hand titta på rabatten – utan på vad man får betala. Detta gäller även sista-minuten-resor. Det visade inte minst den undersökning som Aftonbladet genomförde häromåret gällande prisnivåerna på sista-minuten. När de ställde sista-minuten resor mot dess katalogpris visade det sig till och med att vissa var dyrare.

En resa till Kreta kostade i katalogen 3548kr och via Apollos Sista-Minuten 3648kr. När de jämförde Ving visade det sig att 3 av 14 resor till Turkiet var billigare som Sista-minuten och att 6 av 16 resor till Gran Canaria var det.

Hur kan det skilja?

Jämförelsen via Flygresor.se, som hänvisas till ovan, visade att det var billigare – och Aftonbladets jämförelse visade annat. Hur kan det vara sådan skillnad?

För det första genomfördes dessa jämförelser olika datum – till och med olika år. Det är en av de största faktorerna. Resor har alltid ett katalogpris som gäller under hela säsongen. Det spelar ingen roll hur stor efterfrågan är  – priset är fast.

På Sista-Minuten handlar det helt och hållet om utbud och efterfrågan. När efterfrågan är hög kan resebolagen till och med höja priset inför avgång. En regnig och kall sommar i Sverige är det väldigt många som strävar efter att komma bort. Då har resebolagen inget incitament att sänka priserna.

Är det då billigare med Sista-Minuten eller inte? Ja och nej.