Island – hur man sparar pengar på dyrt resmål

Sedan den ekonomiska kollapsen för några år sedan på Island har det blivit betydligt billigare att besöka den lilla ön i norra Atlanten. Detta har gjort att turismen ökar kraftigt vilket varit positivt för den lilla nationens finanser. Numera kan man till och med unna sig att stanna till några dagar antingen till eller från Nordamerika för att ta in allt det lilla riket har att erbjuda. Men det är inte på långa vägar billigt att turista i landet som svensk eller om man kommer från någon annan del av världen för den delen.

Det som talar för Island trots den höga kostnaden är att det inte finns något substitut för den fantastiska och storslagna naturen som landet erbjuder de boende och alla som besöker ön. Men för att det inte ska bli ett allt för stort hål i plånboken bör man planera ordentligt för resan så att det inte behöver bli dyrare än förväntat eller vad som är nödvändigt.

Precis som i många andra storstäder finns det möjligheten att köpa ett kort för att få gratis inträde eller i alla fall ett rabatterat pris till olika attraktioner. Med ett ”Reykjavik Card” kan man besöka ett dussintal olika museer utan extra kostnad och även lokaltrafiken i huvudstaden ingår.

När man åker till andra ställen på planeten är ett bra sätt att spara pengar att välja lokaltrafik framför andra transportmedel. Att åka som den lokala befolkningen gör brukar vara att rekommendera så länge man som turist kan vara relativt trygg med färdsättet. På Island finns det i princip ingen utbyggd lokaltrafik om man planerar att ta sig utanför Reykjavik. Man måste helt enkelt räkna med kostnaden för en hyrbil om man besöker landet. För att välja alternativet att bara hålla sig i huvudstaden skulle vara ett enormt misstag.

Det bästa sättet att hålla nere kostnaden för en hyrbil är att boka i god tid innan resan via internet. Väl på plats kommer utbudet av bilar vara mer begränsat och kosta en hel del mer. Man behöver också planera sitt körande då bensinen inte ingår i hyrpriset utan tillkommer. Om man inte vill köra själv finns alltid möjligheten att delta på arrangerade utflykter med buss.

Det är relativt dyrt att äta ute på restaurang på Island och den som vill hålla en budget måste se till att viss del av maten som intas under semestern löses på annat sätt. Därför är rum eller lägenheter som erbjuder möjligheten till egen matlagning ett mycket attraktivt alternativ på detta resmål.