Packa med säkerheten till Tanzania

Tanzania är inte ett land som ligger högst upp på listan över länder som svenskar åker till på semestern. Men allt fler får upp ögonen för landet och då inte minst tack vare mäktiga safariresor och naturreservat. Här följer några saker att tänka på inför att du planerar din resa till Tanzania. Saker som gör din resa framförallt säkrare.

Kopior på värdehandlingar:

Innan avfärd är det genomtänkt att ta två kopior på de värdehandlingar som man har med sig. Det kan då vara pass, biljetter m.m. Ge en kopia till en vän och ta med den andra på resan. Skulle originalen bli stulna har du ändå med dig en kopia. En väg att gå är även att ta kort på originalen och maila dessa kort till sig själv. Då finns de tillgängiga digitalt vilket skapar en ännu större säkerhet.

Viktiga telefonnummer:

Det viktigaste telefonnumret att lägga in i telefonen är +225-(0)22-219 65 00 vilket går till den svenska ambassaden som finns i huvudstaden Dar es Salaam. Lägg även in nummer som gör att du snabbt kan spärra kreditkort, pass m.m. En fördel är även att lägga in ett ICE-nummer om något skulle hända så att du själv inte kan ringa till anhöriga. Däremot är det mycket dyrt att ringa från Tanzania.

Valutan:

Valutan i Tanzania heter Shilling och går oftast inte att växla till sig i Sverige. Man växlar därmed till USD som sedan tas med på resan. Väl framme på flygplatsen kan man växla dessa till lokal valuta. Det är även möjligt att göra detta på hotellet eller växlingskontor. Att räkna med att man ska kunna ta ut pengar i automat är lite för positivt tänkt. Det finns få automater och det är inte alltid dessa fungerar. Växla aldrig på marknader eller liknande !

Betalning med kort fungerar men man får då räkna med en relativt dålig kurs. Det samma gäller om man vill växla svenska pengar till Shilling på något växlingskontor. Kom ihåg att man inte får ta med sig shilling ut ur landet så växla på plats eller shoppa upp pengarna på plats.