Räcker hemförsäkringen?

Begränsningar för reseförsäkringen i hemförsäkringen

Den reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen är mycket bred. De som åker på charter en vecka eller två behöver oftast inte teckna någon tilläggsförsäkring eller liknande. Hemförsäkringen är så pass heltäckande att den räcker bra. Men sedan finns det undantag.

Undantag som gör att man behöver förbättra sitt försäkringsskydd på ett eller annat sätt. Dessutom är det bra att vara insatt i vilka begränsningar som hemförsäkringen har. Behöver man förbättra dessa är det även tillägg eller reseförsäkring som är lösningen.

Antal dagar

Hemförsäkringen räcker enbart 45 dagar. Något enstaka försäkringsbolag kan finnas som har längre men det är i så fall för att de bakar in tilläggsförsäkringen i ett paket med hemförsäkringen. Det finns exempelvis de som erbjuder hemförsäkringar i två olika storlekar, liten och stor. Den stora kan då jämföras med en hemförsäkring med ett försäkringstillägg.  Med andra ord bör de som har tänkt vara utomlands mer än 45 dagar se sig efter kompletterande lösningar.

Högsta ersättning

  • Tandvård – Hur mycket som är högsta ersättningstak hos försäkringsbolagen varierar. Ett exempel är Trygg Hansa som har 3000kr för akut tandvård. Den som varit hos tandläkaren på akuttid vet att 3000 räcker en bra bit men inte alls hela vägen om det visar sig att man behöver besöka tandläkaren flera dagar i sträck. Har man exempelvis problem med sina tänder eller lätt biter av dem kan det vara genomtänkt att ta ett tillägg som höjer denna summa.
  • Outnyttjad resa – Med detta menas att man kan få ersättning om man inte kan utnyttja den resa man har köpt till fullo. Det kan handla om att man fått ett läkarintyg (på plats) där det står att man bör vila och ta det lugnt. Det kan lika gärna stå att man bör ta första bästa plan hem.Om vi än en gång går till Trygg Hansa så är ersättningstaket på 10.000. Räcker det? Allt beror på hur mycket man kan missa. Åker man en vecka på charter så kostar det sällan mer än 10.000kr per person. Åker man istället 44 dagar på en jorden runt resa är 10.000 bara en liten del av de pengar man får lägga ut på resan.
  • Missad resa – Man kan även få ersättning från hemförsäkringen om man missar sin resa. Med andra ord kommer för sent till flygets eller båtens avgång. Självklart ges ju ingen ersättning om man bara slarvat och åkt hemifrån för sent utan det handlar om olyckshändelser på vägen. Även här har Trygg Hansa 10.000kr i ersättning per person. Detta ska då räcka till en ny biljett till den destination man ska till så att man så snabbt som möjligt kan komma igång med semestern.  Räcker det? Du avgör själv.