Ska man resa bort under renoveringen?

Om man väljer att inte renovera själv utan anlita ett företag för detta kan det kännas jobbigt att bo mitt i renoveringen. En del väljer att åka bort istället och komma hem till ett färdigt hem. En smart lösning kan tyckas men oavsett om det är badrumsrenovering eller tapetsering av barnrummet som ska göras så bör man tänka på några saker innan man lämnar huset.

  • Var kontaktbar

Det spelar ingen roll hur noga man än när ritningar ritas upp eller tidsplaner planeras. När väl arbetet är igång så kommer det komma frågor. Hantverkarna kanske dyker på problem eller annat som gör att de behöver få kontakt med husägaren. Att då vara i Thailand med dålig täckning är inte något bra alternativ. Dessutom blir det riktigt dyrt i längden om man måste ringa hem och prata längre stunder. Ska man lämna hemmet under renoveringsperioden bör det ske i Sverige.

  • Be någon vara i närheten

De som väljer att åka så pass långt bort att de inte kan komma hem vid behov bör ändå utse någon vän eller släkting som vid behov kan komma hem till huset. Kanske kan enklare frågor besvaras av dem så man slipper bli störd på resan.

  • Larm

Har man inbrottslarm kan man ge koden till hantverkarna (och byta när man kommer hem). Om man har larm är även något som de brukar fråga om så det är sällan ett problem att komma ihåg det. Däremot är det fler som glömmer bort brandlarmet. Har man ett enkelt brandlarm som enbart piper i hemmet spelar det ingen roll men har man kopplat det till SOS bör man tänka ett varv extra. Vid slipning uppstår det mycket damm. Damm som kan tolkas som rök av detektorn och därmed kan larmet starta och sända iväg ett meddelande till SOS. I de fall man har sådana larm bör man koppla ur dessa innan renoveringen startar.