Tips för en lyckad bilsemester

Att ge sig iväg på ”road trip” tycks ha blivit populärt och kan bli ett riktigt roligt äventyr – om man planerar och förbereder sig rätt. Mycket kan hända under resans gång och man bör räkna med att få några gupp på vägen, så som punktering. Nedan kan du läsa våra bästa tips för en lyckad bilsemester.

Bilsemester

Planera rutt och tidsplan

Att vara tidsoptimist när det är dags för bilsemester är inte optimalt. Kanske har du redan kollat restiden med hjälp av GPS men tänk på att oförutsedda saker kan hända efter vägen. Olyckor, vägarbeten och annat kan stjäla timmar så se till att göra en tidsplan med marginaler.

Det är även smart att ta fram kartan och planera rutten i förväg. Kanske finns en trevlig avstickare efter vägen där lunchen kan intas? En bilsemester innebär sällan enbart en sträcka mellan punkt A och B – det är jobbigt att köra långt så många stopp bör planeras in redan i förväg.

Gör en budget

Många tror att en bilsemester gör att man kommer billigt undan – så är det inte. För det första bör bilen ses över ordentligt innan avfärd och man bör räkna med alla kostnader i sin budget, alltifrån bränsle och vägtullar till mat- och fikapauser.

Boende måste såklart också räknas in i budgeten och det kan vara smart att boka så många boenden som möjligt i förväg för att slippa onödigt dyra överraskningar. För den äventyrslystne kan det vara en smart idé att packa med ett tält i bilen och på så sätt undvika åtminstone några nätters boendekostnader.

Viktig packning

Att resa med bil innebär ett begränsat utrymme för packning. Kläder, hygienartiklar och andra nödvändigheter är givetvis ett måste med det finns några andra saker som är ännu viktigare att packa med för en lyckad bilsemester:

  • Pass/ID-kort (om resan innebär utlandsvistelse)
  • Registreringsbevis
  • GPS
  • Verktyg, domkraft och reservhjul
  • Första hjälpen kit
  • Varningstriangel och gärna en reflexväst

Se också till att alltid ha en välfylld vattenflaska i bilen ifall bilen av någon anledning skulle bli stillastående en lång stund efter vägen.

Kollar kartan på bilsmestern

Njut av resan

Sista tipset men kanske det viktigaste – njut! Med en bilsemester är resan målet och det finns garanterat mycket fint att se på efter vägen. Stanna intill en sjö eller i ett skogsparti och sträck på benen, undvik att stressköra och försök istället att fokusera på upplevelsen. Med rätt förberedelser och lite is i magen kommer bilsemestern garanterat att bli lyckad.