Upplev flygplanet – utan att lämna marken

Har du alltid drömt om att bli pilot? Eller i alla fall få uppleva känslan bakom spakarna? Det är fullt möjligt att uppleva via avancerade flygsimulatorer. Önskas en lugnare färd i ett passagerarplan eller lockas du av adrenalinpåslaget i ett stridsflyg?

Att flyga flygsimulator är långt från att sitta vid en dator och spela ett flygspel. Här kliver du in i cockpiten och omges av datorskärmar som visar ”utsikten” genom planets fönster. Med autentiska detaljer från planen blir det verkligen ”på riktigt”. En del av dessa simulatorer har även används i utbildningssyfte.

Stridsflygplan

Simulator med stridsflyg

Sveriges enda offentliga stridsflygssimulator finns i Gävle. Det finns självklart fler modeller men dessa används enbart inom försvaret och som utbildningssyfte.

Vid bokning av flygning av denna simulator får först plan väljas mellan de svensktillverkade Draken eller Viggen. En instruktör går sedan igenom vad som kommer att ske och vilka spakar/knappar som kommer att användas under ”flygningen”. Genom förenklade flygningar kan antalet manövrar begränsas vilket gör att vem som helst kan lyckas flyga planet.

Efter en genomgång på ca 20 minuter får deltagaren ta på sig G-dräkten och lyfta med planet. En färd som varar i ca 40 minuter – även om några krascher eventuellt kan ske under denna tid.

Upplevelsen kostar ca 1 000 kr.

Simulator med passagerarplan

Cockpit på en Airbus

Flygsimulator med passagerarflygplanet Airbus 320 finns i Malmö. Simulatorn har använts under lång tid för att utbilda piloter och är alltså extremt verklighetstrogen. En unik upplevelse som är svår att jämföra med något annat – ialalfall för den flygintresserade.

Det första som sker är att instruktörer går igenom processen. Flygplanet ”står” nu på startbanan och du väntar bara på tillåtelse att lyfta. Med full gas, koncentration på styrspaken och timing lyfter du sedan det enorma planet till skyarna. I ungefär 50 minuter får planet sedan styras innan tryggheten igen kan kännas under fötterna.

En stor fördel är att simulatorn är anpassningsbar utifrån deltagarnas förmåga och kunskap. När piloter tränar utökas svårighetsgraden steg för steg. För de som aldrig suttit i en cockpit tidigare börjar upplevelsen självklart på en lägre och enklare nivå.

Upplevelsen kostar ca 3 000 kr.

Tänk på att…

  • Åldersgräns

Åldersgräns kan finnas. Detta både utifrån att det kan upplevas läskigt samt att viss längd krävs för att nå de spakar och knappar som krävs för en stabil flygning.

  • Utmana vän?

Vid stridsflygning går det att utmana en vän. Två simulatorer kopplas då samman till en så kallad Dogfight – skjut ner eller bli nerskjuten.