Webbsidorna att besöka innan avresan

Vilket resmål man ska besöka på bilsemestern är bland det första man avgör när semestern börjar planeras. Men det finns även en stor fördel att besöka ett antal webbsidor. Detta då redan på planeringsstadiet av resan. Självklart beror det helt och hållet på var man ska åka men UD och någon klinik som erbjuder vaccinationer är aldrig fel.

 

UD.se – Utrikesdepartementet har bland annat uppgift att ge råd och framförallt avrådan inför semesterresor till städer, länder och områden som är oroliga. De som har tänkt besöka ett land som har haft/eller har konflikter bör absolut gå in på sidan för att se vad UD säger angående besök till landet.

 

Vaccinationer – Det finns en rad ”standard-vaccinationer” som alla bör ta som åker utomlands. Dessa är relativt billiga och många gånger räcker vaccinationen sedan resten av livet. Det man däremot bör tänka på är att vissa vaccinationer behöver tas under en längre period. Exempelvis kan det vara att man tar första dosen en vecka och att man sedan måste vänta tre-fyra veckor till nästa dos. De som har tänkt åka utanför Europas gränser bör absolut i god tid ta kontakt med något företag som erbjuder vaccinationer. Detta för att få svar på vilka skydd man bör ha innan man åker till landet.

Man bör även fundera på om man kommer att vara i storstäderna eller även på landsbygden då vissa sjukdomar är betydligt vanligare på utanför de större städerna.