Webbsidorna att besöka innan avresan

Vilket resmål man ska besöka på bilsemestern är bland det första man avgör när semestern börjar planeras. Men det finns även en stor fördel att besöka ett antal webbsidor. Detta då redan på planeringsstadiet av resan. Självklart beror det helt och hållet på var man ska åka men sidor som bildelar-online.SE, samt UD och någon klinik som erbjuder vaccinationer är aldrig fel.

 

Bildelar-online.SE – Detta är bara en av de många sidor som säljer bildelar på nätet och den som jämför priser på olika sidor som säljer reservdelar ser snart att det skiljer rejält i pris hos de olika butikerna.

Det beror till viss del på om man enbart erbjuder de marknadsledande märkena eller om man utöver det även erbjuder billigare ”kopior”. Men utöver detta är det tydlig skillnad på butikerna som erbjuder reservdelar till bilar. Den ena sidan kan vara billigast på en produkt medan en annan kan ha kampanj på en annan. Lägg ner en halvtimme och jämför. Det brukar bli en halvtimme som verkligen lönar sig i längden.

En fördel är att ha ett flertal enklare reservdelar i bilen under resan. Det kan vara allt från extrahjul och vindrutetorkare till tätningspasta och den klassiska silvertejpen. Kan man inte köpa detta på en vanlig bilverkstad? Inte alltid. Allt fler bilverkstäder köper nämligen enbart hem produkter på beställning för att slippa ha ett större lager på plats. Att då ha reservdelen med sig när man åker in på verkstaden gör det betydligt enklare att få det lagat snabbt.

 

UD.se – Utrikesdepartementet har bland annat uppgift att ge råd och framförallt avrådan inför semesterresor till städer, länder och områden som är oroliga. De som har tänkt besöka ett land som har haft/eller har konflikter bör absolut gå in på sidan för att se vad UD säger angående besök till landet.

 

Vaccinationer – Det finns en rad ”standard-vaccinationer” som alla bör ta som åker utomlands. Dessa är relativt billiga och många gånger räcker vaccinationen sedan resten av livet. Det man däremot bör tänka på är att vissa vaccinationer behöver tas under en längre period. Exempelvis kan det vara att man tar första dosen en vecka och att man sedan måste vänta tre-fyra veckor till nästa dos. De som har tänkt åka utanför Europas gränser bör absolut i god tid ta kontakt med något företag som erbjuder vaccinationer. Detta för att få svar på vilka skydd man bör ha innan man åker till landet.

Man bör även fundera på om man kommer att vara i storstäderna eller även på landsbygden då vissa sjukdomar är betydligt vanligare på utanför de större städerna.